
Jászsági roma ételreceptek
g
Összeyűjtöttünk néhány jászsági roma
ételreceptet
Cigány tyúkos káposzta
Hozzávalók:
füstölt hús, 1 ek. liszt, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. zsír, 1 konyhakész
tyúk,
1 kg apró savanyú káposzta
só, bors, fűszerpaprika, erős paprika
Elkészítése:
Az előkészített tyúkot félbevágjuk, tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a
füstölt húst. Savanyú káposztával befedjük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi
ellepi.
Fűszerezzük és lassú tűzön puhára főzzük. Ha a hús megfőtt, kiemeljük és a
káposztát paradicsomos rántással berántjuk, felforraljuk.
Tálaláskor a húst részekre vágjuk és a káposztával együtt tálaljuk.
Lecsó gyúrott hasított tésztával
2kg paradicsom
1-1.20 dkg paprika
1-1.20dkg hagyma
Só
Delikát
Olaj vagy zsír
A hagymát, paprikát, paradicsomot vékony csíkokra felszeletelem. A hagymát megdinsztelem
a zsíron azután a paprikát. Amikor ezek már jó puhák akkor adom hozzá a
paradicsomot és befűszerezem és készre főzöm.
Hasított tészta:
0.5 kg liszt
1 ev. só, víz
A lisztet és a sót jól elkeverem, és annyi vizet adok hozzá, hogy gyúrható
legyen a tészta.
Jól átdolgozom, a gyúródeszkán majd egy tiszta konyharuhával letakarom, és fél
órát hagyom pihenni. Azután még egyszer átgyúrom, és 23-cm-es csíkokra vágom és
hengerekké alakítom de megint hagyom egy félórát pihenni. Addig felteszem a
vizet forrni.
Amikor letelt e tészta pihentetési ideje az ujjaimmal laposra nyomkodom és a
nevéhez hűen széthasítom szálára és kifőzöm. tetszés szerint adok hozzá lecsót
és tálalható!!
Cigány töltött káposzta
Hozzávalók
4 nagy fej káposzta, 3 kg darált hús, 70 dkg kg rizs, 2+2 deci olaj, 1 kg hagyma, 5 ek só, 2 ek bors, 15 dkg erős törött pirospaprika, 3 liter paradicsomlé.
Elkészítése
A káposztákat leveleire szedem, majd forrásban lévő vízben meggyengítem őket. Két deci olajon megpirítom a rizst, felöntöm egy bő liter vízzel és 10 percig főzöm (el is fővi azt). A hagymát megtisztítom, apróra vágom, majd két deci olajon megpárolom. Miután lehúztam a tűzről, megszórom a paprikával. Összekeverem a húst, a rizst a borsot és 4 kanál sót egy kevés paradicsomlével. A nagyobb leveleket megszabadítom az erektől és ebbe töltöm a félmaréknyi töltelékeket. Feltekerem és a két végét begyűröm, hogy ki ne folyjon. Apróra összevágom a kisebb leveleket és a torzsákkal, valamint a kivágott erekkel együtt az üst aljára teszem. Most jönnek rá a töltelékek - egyenletes magasságra pakolva. Felöntöm fele viz - fele paradicsomlé keverékkel, melybe belekevertek a megmaradt kanálnyi sót. Lefedve lassú tűzön két óra alatt elkészül.