Jászsági roma ételreceptek 

g

Összeyűjtöttünk néhány jászsági roma

ételreceptet

Cigány tyúkos káposzta

Hozzávalók: füstölt hús, 1 ek. liszt, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. zsír, 1 konyhakész tyúk,
1 kg apró savanyú káposzta
só, bors, fűszerpaprika, erős paprika

Elkészítése:
Az előkészített tyúkot félbevágjuk, tűzálló tálba tesszük, ráhelyezzük a füstölt húst. Savanyú káposztával befedjük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.
Fűszerezzük és lassú tűzön puhára főzzük. Ha a hús megfőtt, kiemeljük és a káposztát paradicsomos rántással berántjuk, felforraljuk.
Tálaláskor a húst részekre vágjuk és a káposztával együtt tálaljuk.

Lecsó gyúrott hasított tésztával
2kg paradicsom
1-1.20 dkg paprika
1-1.20dkg hagyma

Delikát
Olaj vagy zsír
A hagymát, paprikát, paradicsomot vékony csíkokra felszeletelem. A hagymát megdinsztelem a zsíron azután a paprikát. Amikor ezek már jó puhák akkor adom hozzá a paradicsomot és befűszerezem és készre főzöm.
Hasított tészta:
0.5 kg liszt
1 ev. só, víz
A lisztet és a sót jól elkeverem, és annyi vizet adok hozzá, hogy gyúrható legyen a tészta.
Jól átdolgozom, a gyúródeszkán majd egy tiszta konyharuhával letakarom, és fél órát hagyom pihenni. Azután még egyszer átgyúrom, és 23-cm-es csíkokra vágom és hengerekké alakítom de megint hagyom egy félórát pihenni. Addig felteszem a vizet forrni.
Amikor letelt e tészta pihentetési ideje az ujjaimmal laposra nyomkodom és a nevéhez hűen széthasítom szálára és kifőzöm. tetszés szerint adok hozzá lecsót és tálalható!!

Cigány töltött káposzta

Hozzávalók

4 nagy fej káposzta, 3 kg darált hús, 70 dkg kg rizs, 2+2 deci olaj, 1 kg hagyma, 5 ek só, 2 ek bors, 15 dkg erős törött pirospaprika, 3 liter paradicsomlé.

Elkészítése

A káposztákat leveleire szedem, majd forrásban lévő vízben meggyengítem őket. Két deci olajon megpirítom a rizst, felöntöm egy bő liter vízzel és 10 percig főzöm (el is fővi azt). A hagymát megtisztítom, apróra vágom, majd két deci olajon megpárolom. Miután lehúztam a tűzről, megszórom a paprikával. Összekeverem a húst, a rizst a borsot és 4 kanál sót egy kevés paradicsomlével. A nagyobb leveleket megszabadítom az erektől és ebbe töltöm a félmaréknyi töltelékeket. Feltekerem és a két végét begyűröm, hogy ki ne folyjon. Apróra összevágom a kisebb leveleket és a torzsákkal, valamint a kivágott erekkel együtt az üst aljára teszem. Most jönnek rá a töltelékek - egyenletes magasságra pakolva. Felöntöm fele viz - fele paradicsomlé keverékkel, melybe belekevertek a megmaradt kanálnyi sót. Lefedve lassú tűzön két óra alatt elkészül.



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.